Tryater en Wittermans Producties reizen binnenkort met Vader & Zoon door de provincie. Bij de voorstelling wordt een aanvullend programma (Tryater Rûnom) georganiseerd voor geïnteresseerde schrijvers. Je bezoekt de voorstelling, doet mee aan een schrijfworkshop en je gaat uiteindelijk jouw werk presenteren in een professioneel opgenomen podcast.

Twintig jaar geleden speelden Joop en Mads Wittermans Vader en zoon. Nu staan ze weer samen op het toneel, maar er is het nodige veranderd! In de voorstelling van toen had pa last van een midlifecrisis en weigerde zoon, ondanks inspanningen van z’n vader, te voldoen aan de normen van de maatschappij. Anno 2021 hikt de zoon tegen een midlifecrisis aan en lijkt hij conformist te zijn geworden. Terwijl in vader de anarchist ontwaakt; hij zet zich af tegen alle regels die het ouder worden en de naderende dood met zich meebrengen. De rollen zijn dus volledig omgedraaid, of ligt het toch anders?

Wat er gaat gebeuren

De tekst voor Vader & Zoon is geschreven door zes verschillende schrijvers. Jan Veldman (een van de zes schrijvers en dramaturg) en Liesbeth Coltof (regisseur) hebben deze kunstig met elkaar vervlochten tot één verhaal. Door deze werkwijze krijgt het verhaal vaak vreemde wendingen en krijgen de personages vreemde karaktereigenschappen. Dit wordt ook wel ‘idiosyncrasie’ genoemd.

Tryater wil graag met jou deze schrijftechniek onderzoeken. Prozaschrijvers, dichters, toneelschrijvers, spoken-word artists gaan nadat ze de voorstelling hebben bekeken met elkaar aan de slag om tot een dialoog te komen tussen een vader en een zoon. Interdisciplinair en met elkaar schrijven dus!

Iets voor jou?

Door je op te geven voor dit schrijfavontuur duik je in de thematiek van de voorstelling en ga je met een groepje aan de slag om een interessante dialoog/scène te schrijven. Dus houd je van schrijven en theater? Vind je het leuk om andere schrijvers te ontmoeten? En sta je open voor publiek? Dan gaat Tryater graag met je aan de slag.

Aanmelden

De voorstelling is op woensdagavond 6 oktober (try-out) in het gebouw van Tryater in Leeuwarden. De workshop is op woensdagavond 20 oktober, ook bij Tryater. Wees er snel bij, want er kunnen maximaal 9 schrijvers meedoen.

Meedoen? Geef je dan op voor 1 oktober door een mail te sturen naar Sytse Jansma van Tryater (s.jansma@tryater.nl). Daarna krijg je meer uitleg. Kosten: €16,50 (inclusief voorstelling en workshop). Vol is vol!

foto: Florian Cats