In Harlingen is zaterdag 22 juni de belangrijkste prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut uitgereikt aan schrijver Tiemen Hiemstra voor zijn roman W.  Hiemstra kreeg de tweejaarlijkse prijs uit handen van burgemeester Ina Sjerps. Voor de 24e editie van de prijs, genoemd naar de hoofdpersoon van de bekende romancyclus van Simon Vestdijk, waren er deze keer 99 inzendingen.

In de prijswinnende roman haalt de ik-figuur herinneringen op aan zijn vriend W., die ineens verdwenen is. Volgens de jury, bestaande uit Gerbrand Bakker, Kees ’t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter), slaat Tiemen Hiemstra met zijn prijswinnende boek andere wegen in dan wat op het ogenblik gebruikelijk is in de Nederlandstalige literatuur. Tiemen Hiemstra schreef met de roman W. een bijzonder, aansprekend en wonderbaarlijk verhaal rondom een vriendschap. Hoe ze elkaar op de middelbare school ontmoetten, hoe ze met elkaar optrokken, elkaar steunden, wat ze uitspookten. Het plezier, de wederzijdse bewondering, de wonderlijke gebeurtenissen, de grappen, het geluk. Hier en daar fluistert in dit lichte en vrolijke proza wel duisternis door maar daar leggen deze jongens zich niet bij neer.” De jury looft ook verder Hiemstra’s manier van schrijven: hij weet van gewone gebeurtenissen iets ‘ongrijpbaars en afwijkends’ te maken. “Hij slaagt erin via het gewone het ongewone op te roepen”, aldus het juryrapport.

De andere vijf genomineerden van deze editie van de Anton Wachterprijs waren: Het Objectief van Martien van Agtmaal; Een soort eelt van Rinske Bouwman; Moeders. Heiligen van Dieuwertje Mertens;  Xeroxvan Fien Veldman en De Beestenvan Gijs Wilbrink. Alle zes genomineerden waren aanwezig in Harlingen. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de prijs (die sinds 1977 bestaat) dat de prijswinnaar pas op de dag van uitreiking bekend werd gemaakt, voorafgaand aan het Literair Festival Harlingen.

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder meer Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Peter Buwalda, Ilja Pfeijffer en (in 2022) Simone Atangana Bekono.

De prijs bestaat uit een bedrag van 2000 euro en een beeldje van Anton Wachter.


De Anton Wachterprijs wordt georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân samen met Gemeentemuseum het Hannemahuis en Van der Velde Boeken, in opdracht van de gemeente Harlingen en in samenwerking met de Vestdijkkring. 

foto: Lucas Kemper