In juni werd bekend dat ‘Schaduw van Toet’ op de shortlist stond voor de Thea Beckmanprijs. En afgelopen zaterdag was het dan zover: de prijs werd  in het Museumpark Archeon uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. Schaduw van Toet van de Friese auteur én voormalig ‘Berneboeke-ambassadeur’ van Friesland, Lida Dijkstra, won de prijs.

De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.500,- van Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2023 bekroonde de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. Op de shortlist stonden:

Els Beerten – De rest van ons leven (Querido, maart 2022)
Lida Dijkstra – Schaduw van Toet (Luitingh-Sijthoff, oktober 2021)
Jean-Claude van Rijckeghem – Onheilsdochter (Querido, mei 2022)
Astrid Sy – Noem geen namen (Luitingh-Sijthoff, april 2021)
Anna Woltz – De Tunnel (Querido, mei 2022)

Bij deze vijf titels zijn door studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. Het filmpje bij Schaduw van Toet is hier te bekijken.

Uit het juryrapport: “Lida Dijkstra schreef een prachtig boek waarin farao Toetanchamon, een van de bekendste onbekenden ter wereld, vakkundig en trefzeker in de historische context wordt gezet. De statige wereld van het oude Egypte komt zo heel dichtbij. De terloopse schrijfstijl, schitterende uitvoering en de illustraties van Djenné Fila dragen eraan bij dat dit boek een feest is om (voor) te lezen.”

De jury bestond uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.