Het jeugdboek Schaduw van Toet van de Friese schrijfster Lida Dijkstra staat nu op de shortlist van de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Dat is afgelopen vrijdag tijdens het radioprogramma Culture Club op Radio 1 bekendgemaakt in aanwezigheid van alle genomineerden in Oostende, België.

De Boon, de meest prestigieuze literatuurprijs van Vlaanderen, wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt, in twee categorieën: fictie en non-fictie en kinder- en jeugdliteratuur. Er zijn vijf genomineerden per categorie uitgekozen. Deze titels werden door de vakjury voor kinder- en jeugdliteratuur en de vakjury voor fictie en non-fictie geselecteerd uit in totaal 677 inzendingen. 

De auteurs van alle titels op de shortlist krijgen alvast elk € 2.500, tenzij ze de Boon winnen, die € 50.000 per categorie bedraagt. Daarnaast kunnen ze ook de publieksprijs in de wacht slepen, goed voor nog eens € 5.000 per categorie.

Iedereen die Lida Dijkstra wil steunen voor het winnen de publieksprijs, kan hier op haar boek stemmen.

Op 24 maart 2022 worden de winnaars bekendgemaakt in Oostende.

Het boek Schaduw van Toet (Luitingh-Sijthoff, illustraties van Djenné Fila, ISBN 978 90 2459 578 5) vertelt het verhaal van prinses Amany, halfzusje en vrouw van kindfarao Toetanchamon, die opgroeit aan het rijke, maar ook gevaarlijke Egyptische hof en zich opwerpt als de beschermer van haar broertje en hem alles leert wat hij moet weten. Tot het noodlot toeslaat…