Stadsdichter Marrit Jellema heeft een video opgenomen waarin ze het gedicht Geen ode zonder pijn voordraagt en zichzelf voorstelt aan de bewoners van de gemeente Leeuwarden.

In de video vertelt Marrit wat ze als Stadsdichter wil bereiken; ze wil in contact komen met alle dorpen en wijken en op die manier poëzie in de hele gemeente Leeuwarden tot leven brengen. Ook draagt ze bij officiële gelegenheden een eigen gedicht voor.

Geen ode zonder pijn, de titel zegt het al, is een ode aan Leeuwarden die ook de donkere kanten van de stad niet schuwt. Het zijn twee persoonlijke momentopnames, de eerste van toen Marrit 17 jaar oud was en de tweede op 21-jarige leeftijd.

video: Jeroen van de Bovenkamp en Annelies Visser

Wie is Marrit Jellema?

Marrit Jellema is schrijver, spoken word artiest en dichter. Op 30 januari werd ze uitgeroepen tot Stadsdichter van de gemeente Leeuwarden. Dat is ze tot januari 2026.

Ze won in 2019 een Spoken Award in de categorie ‘lyrics’. In juni 2021 kwam haar spoken word debuutalbum superpersoonlijk uit en in september 2021 stond ze in de finale van het NK Poetryslam. Begin 2023 was de release van haar tweede album, Voor Altijd. Marrit volgde vanaf april 2021 tot februari 2023 het Urban Arts Talent traject van het fonds voor cultuurparticipatie om zichzelf als artiest verder te ontwikkelen. Ze geeft regelmatig workshops poëzie en spoken word, organiseert samen met Explore The North en Leeuwarden City of Literature het spoken-word-evenement Hoge Woorden en staat op podia door het hele land.

Foto: Hoge Noorden – Jaap Schaaf