Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia, beter bekend als Grutte Pier, overleed. De geboorteplaats van Pier is Kimswerd en hier ontstond het initiatief om dorpsgenoot Pier te herdenken met een schrijfwedstrijd. 

Schrijf een essay, verhaal, beschouwing, column of gedicht over wat voor Pier het enige was wat telde: VRIJHEID. Hoe je dat thema uitdiept, is aan jou; daarin ben je helemaal vrij. Vragen die je op weg zouden kunnen helpen zijn bijvoorbeeld: rechtvaardigde Piers drang naar vrijheid de manier waarop hij de strijd aanging? Is het terecht dat de Friese krijgsheer, vrijheidsstrijder, kaper en zeerover vereerd wordt als een volksheld? Hoe is vrijheid beleefd door de eeuwen heen? Hoe ziet vrijheid eruit? Zijn we in 2020 nog wel vrij, als individu of als groep? Hoe is dat in Friesland, in Nederland en wereldwijd? 

Spelregels

Stuur je inzending uiterlijk 1 september 2020 in naar info@friestile.nl
Je tekst is maximaal 1.500 woorden lang. Je mag schrijven in het Fries of Nederlands. De inzendingen worden anoniem beoordeeld door een jury. Alle inzendingen worden gebundeld in een boek. De jury bestaat uit: Willem Schoorstra (schrijver van o.a. het boek over Grutte Pier;  Pier-de profesij fan bline Simen) en Meindert Bylsma (schrijver, oud-onderwijzer en Kimswerder).

Voor de winnaars

De prijsuitreiking vindt plaats rond 28 oktober, de sterfdatum van Pier, in Hotel Grutte Pier te Kimswerd. Eerste prijs: Tegeltableau bestaande uit 28 tegels van Pier, gemaakt door Sjoukje Tijssen van FRIEStile te Kimswerd. Tweede prijs: Overnachting in Hotel Grutte Pier in Kimwerd voor twee personen.

Foto: NeONBRAND via Unsplash