De club uit Friesland gaf op 9 februari samen met diverse basisscholen en bibliotheken het startschot voor het landelijke project Scoor een Boek! De 1800 deelnemende basisschoolleerlingen ontvangen een videoboodschap van Erwin Mulder, keeper van sc Heerenveen. Hierin roept hij alle kinderen op om mee te doen aan het project. Scoor een Boek! is een leesproject waarbij de Friese bibliotheken, Fers, scholen én sc Heerenveen samenwerken om het plezier in lezen bij kinderen te vergroten.

De komende negen weken worden de kinderen van de 47 deelnemende basisscholen aangemoedigd om zoveel mogelijk boeken te scoren. Janny Leenstra, docent op de St. Mattheusschool in Joure, licht toe: “De kinderen waren vorig jaar, tijdens de eerste editie, super enthousiast. Omdat je tijdens Scoor een Boek! met de hele klas aandacht hebt voor boeken lezen, raken kinderen sneller gemotiveerd. Door het totaalpakket: de vijftien minuten vrij lezen, het maken van een basisopstelling van de elf boeken, het plakken van de stickers en de videoboodschappen van Erwin Mulder raken ze in gesprek en steeds enthousiaster om te beginnen in een boek.”


Project Scoor een Boek!

Bij het project Scoor een Boek! werken betaaldvoetbalclubs uit het hele land samen met bibliotheken, om kinderen van groep 5 en 6 te stimuleren meer te lezen en te bewegen. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.

De kracht van voetbal wordt ingezet voor het stimuleren van leesmotivatie en leesplezier bij leerlingen en gezinnen, door profvoetballers in te schakelen als rolmodellen. Profvoetballer Erwin Mulder, die dit jaar verbonden is aan het project, heeft zelf kinderen en is groot voorstander van voorlezen op jonge leeftijd.

Het belang van vitaliteit

“De prijs van de Vriendenloterij die we hebben gewonnen voor ons ingestuurde project ‘Wy tinke oan Moarn’, waarvan Scoor een Boek! een onderdeel is, geeft ons de kans om te onderzoeken hoe we lezen en bewegen nog meer aan elkaar kunnen verbinden. Lezen maakt vitaal, bewegen ook.” Dit jaar kan door de coronamaatregelen helaas geen gezamenlijke sportieve afsluiting op het sportveld plaatsvinden. “Daarom gaan we kijken hoe we dit komend jaar – in de hoop dat alles weer kan – extra groots kunnen aankleden tezamen met de betrokken partijen GGD Fryslân en natuurlijk Fers”,aldus Margryt Gerritsma, Manager MVO bij sc Heerenveen.

Thuiseditie

Dit jaar wordt er met Scoor een Boek! ook ingezet op de Thuiseditie. Deelnemende kinderen krijgen voetbalstickers en een poster met opdrachten mee. Deze opdrachten variëren van voorlezen aan je huisdier tot samen je favoriete personage in het boek bespreken. Hiermee wordt heel het gezin gemotiveerd een actieve bijdrage te leveren. De digitale Thuiseditie www.scoorthuis.nl is voor gezinnen beschikbaar vanaf 1 februari.

Cijfers op een rij

In de editie van 2020 scoorden de 22.548 leerlingen van groep 5 en 6 veel boeken. De leerlingen deden dit in samenwerking met:

  • 17 betaaldvoetbalclubs,
  • 38 bibliotheekorganisaties,
  • 207 bibliotheekvestigingen,
  • 590 scholen,
  • 1009 groepen 5 en 6.

Aan de editie van 2021, die loopt van 1 februari tot en met 21 mei, zijn twaalf voetbalclubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie verbonden. Deelnemende clubs zijn: AZ, Almere City, SC Cambuur, FC Emmen, FC Groningen, FC Volendam, Go Ahead Eagles, Heracles, PSV, RKC Waalwijk, SC Heerenveen en Willem II.  

Meer informatie over Scoor een Boek! is te vinden op: www.scooreenboek.nl