Poetry International kent de C. Buddingh’-prijs 2024 toe aan Rozige Maanvissen van Sytse Jansma (uitgeverij Atlas Contact). Dit werd bekendgemaakt in het radio 1 programma Een uur cultuur. ‘Deze bundel staat onder stroom, je voelt aan alles dat deze gedichten er moesten komen’, aldus de jury bestaande uit Joost Oomen (voorzitter), Lisette Ma Neza en Toef Jaeger. ‘Een bundel die je met een brok in je keel achterlaat, zonder kleverig te worden’.

De C. Buddingh’-prijs bekroont het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar en wordt sinds 1988 door Poetry International uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 1500 euro verbonden. Naast Rozige Maanvissen waren De maan schijnt feller in de Metaverse van Merel van Slobbe, De richting is richting omleiding van Bob Vanden Broeck en Indolente van Dewi de Nijs Bik genomineerd.

De jury over Rozige maanvissen:

‘In Rozige Maanvissen wordt een persoonlijk lijden, het plotseling verliezen van een geliefde, verheven tot grootse poëzie. Daar streven natuurlijk meer dichters naar, maar het bijzondere van deze bundel is dat de gehele poëtische trukendoos open wordt gegooid, een trukendoos die de dichter goed kent en uitmuntend weet in te zetten, maar dat de authenticiteit en rauwheid van het verdriet dwars door al die trucs heen schijnt. Je gelooft de dichter wanneer hij, bijna wanhopig soms, alles wat taal kan zijn tot een reddingsboei probeert te maken.’

Sytse Jansma woont in Harlingen en is dichter en beeldend kunstenaar. Hij publiceerde twee dichtbundels in het Fries en zijn werk verschijnt in literaire tijdschriften als De Revisor, de Moanne en Ensafh. Met zijn poëzie zoekt hij vaak cross-overs met andere kunstvormen: muziek, theater en beeldende kunst.

Buddingh’ Talent op Poetry International Festival

Op zaterdag 8 juni staat Sytse Jansma samen met de drie genomineerden Merel van Slobbe, Bob Vanden Broeck en Dewi de Nijs Bik op Poetry International Festival Rotterdam in de interdisciplinaire showcase Buddingh’ Talent waarin de vier samen met muzikant Cedric Vermue tot nieuw werk komen.

Voorstelling Rozige maanvissen

Op zondag 23 juni presenteert Sytse Jansma i.s.m. Noorderwind Muziekproducties een work-in-progress-presentatie van de voorstelling Rozige maanvissen in Podium Explore. Deze voorstelling wordt daarna doorontwikkeld en vertoond tijdens Explore The North festival in het najaar van 2024.