Op het jaarlijkse Groot Gouds Stadsdichtersgala werd Rick Terwindt aangewezen als Stadsdichter van Leeuwarden. Een ludieke actie natuurlijk, want Terwindt komt uit Veghel, en Leeuwarden heeft sinds 2010 een Stadskunstenaar.

Pieter Stroop van Renen, organisator van het Groot Gouds Stadsdichtersgala, waarschuwde Leeuwarden twee jaar geleden: ,,Als Leeuwarden niet snel een stadsdichter benoemt, doen wij het.’’ Een stad die City of Literature is en een veel geprezen poëzieroute heeft, kan niet zonder, vindt hij.

Terwindt is gemeentedichter van de gemeente Meierijstad in Noord-Brabant en kanaaldichter van de Zuid-Willemsvaart.

Rick Terwindt: “In Brabant zet ik me betrokken in voor taalstimulering en taalbeleving. Verder ben ik bezig om landelijk af te dwingen dat er een ander woord voor laaggeletterden mag ontstaan. Verschrikkelijke term, zoals ook beoordeeld vanuit de zogenoemden. Zelf ben ik er vooral voorstander van dat er synoniemen ontstaan (en die ontstaan al volop).”

foto: Raymond Aarsman

Rick Terwindt schreef op ons verzoek een gedicht voor LETTER, de leesbijlage van Leeuwarden City of Literature. LETTER verschijnt vrijdag 8 juli bij de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad, en is dan ook op deze website te lezen.

Op zaterdag 9 juli is Rick te gast bij de poëziemanifestatie Bomen over Bomen in de Stadoase Huizum.