Tien schrijvers lieten zich inspireren door het thema van de Tryater-performance Nacht.

Dit jaar waren we veel thuis en sliepen we minder.
Soms voelt het alsof we vastzitten in een eindeloze nacht.

Tryater en Omrop Fryslân werken samen in Radio Moanneljocht. In het kader van Tryater Rûnom – programma rond optredens – dragen schrijvers van 3 tot en met 12 mei elke avond na het nieuws van 24.00 uur op Omrop Fryslân Radio eigen werk voor. In tien korte afleveringen laten de schrijvers hun eigen geschreven teksten horen om ons in het maanlicht te zetten. De verhalen / gedichten (6 Friese en 4 Nederlandse) zijn geïnspireerd op het thema van de Tryater-voorstelling Nacht.

Een uitzending op dat late uur geeft de luisteraar een moment om even bij stil te staan bij de maan en na te denken over de nacht. Iris Dicke, Hedwig Louise Bakker, Marijke Huisman, Remco Kuiper, Nelleke Wouters, Pieteke de Boer, Jeannette Boskma, Ydwine van der Veen, Ytsje Hoekstra en Roelien Klandermans hielden zich bezig met vragen als ‘Hoe ruikt de nacht? Hoe klinkt de nacht? Waar denk je aan voordat je naar bed gaat? En wat ziet de maan als zij naar beneden kijkt?’

De maan heeft sinds mensenheugenis magie opgeroepen. Hoe zou het er daar uitzien? Kun je daar wonen? Als de dag ten einde loopt, als de stilte over Friesland valt, kijkt de maan ons aan. Radio Moanneljocht laat zijn licht schijnen op de mens in de donkere nacht. Wat houdt jou wakker?

De schrijvers hebben hun observaties omgezet in een gedicht voor de buurman met slaapproblemen, een liedje voor de sekswerker of een ode aan de pizzakoerier. Met deze creatieve taaluitingen wil Radio Moanneljocht mensen uit de dagelijkse realiteit halen.

Op 5, 6, 7, 8 en 9 mei zijn er extra voorstellingen van Nacht.

Voor iedereen die buiten het Friese vasteland woont en Nacht niet wil missen en voor iedereen die om een andere reden geen acteur aan de deur kan of wil ontvangen, is er een volledig online versie van Nacht te zien op zaterdag- en zondagavond 8 en 9 mei.