Zet je tanden in de soundbites - Leeuwarden City of Literature

Nuance, poe, wat was dat ook alweer? In een tijd van soundbites, supersnelle communicatie en groeiende spanningen is het openstaan voor anderen helaas niet vanzelfsprekend. We knallen uitgesproken meningen als absolute waarheden de wereld in. Dialoog en solidariteit  verdwijnen en – als we niet oppassen – ook de democratie. Hoe kunnen we aan een zwart-wit-wereld wat frisse tinten toevoegen?

Tekst: Berber van Oyen | Illustratie: Edith Stultiens

Gemene deler

‘Zoek de verschillen’ lijkt een bloedserieus spel te zijn geworden. Beter zoek je de overeenkomsten! Hoe anders wordt een gesprek als je je meningen niet stellig brengt, maar uitlegt en onderbouwt? Misschien ontdek je in het gesprek dan zomaar een common ground!

Luister naar filosofen

Filosofen hebben aandacht voor nuance. Vandaag de dag roept bijvoorbeeld Lammert Kamphuis mensen op om zaken ook van een andere kant te bekijken en oprecht naar elkaar te luisteren. Casper Vuurmans zet mensen met elkaar aan tafel tijdens zijn filosofische diners. Kun je eens even rustig kauwen op je mening.

Love is the answer

In Schotland is kort geleden een wet ingevoerd die haatdragende uitspraken strafbaar maakt. Het doel: een tolerantere samenleving. Of het werkt is nog de vraag. Het beste antwoord op haat lijkt positiviteit: het bevorderen van begrip en mededogen. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat Het Generatiehuis en Stjoer doen en verdiep je in de projecten van Over de Drempel. 

Lees de wereld

Natuurlijk adviseren wij je ook om boeken te lezen om ingewikkelde emoties, relaties en kwesties te onderzoeken. Van klassiekers van Virginia Woolf en Leo Tolstoj tot moderne romans van Margaret Atwood en Kazuo Ishiguro. Ze verkennen meesterlijk de menselijke natuur. Lees ook het recept voor nuance op pagina 26!

Edith Stultiens (1976) werkt sinds haar afstuderen aan Kunstacademie Minerva vanuit haar studio in Leeuwarden als freelance vormgever en illustrator. Ze tekent, illustreert, ontwerpt en schrijft, waarbij humor, absurdisme en kleur voor haar onmisbaar zijn. Naast werk in opdracht (voor o.a. Noordhoff Uitgevers, Stichting Plint, Gemeente Leeuwarden, Friesch Dagblad en Uitgeverij Plantyn Antwerpen) ontwerpt ze karakters en kinder- en cartoonboeken onder haar eigen label Odi Odi. Bij NHL Stenden Hogeschool (Creative Business) werkt Edith bij de afdeling mediaproductie, waar ze coördinerende taken heeft en les geeft.