Op leesreis door de wereld - Leeuwarden City of Literature

Met boeken reis je door de wereld. Soms letterlijk, als lezer met een koffer vol leesvoer of als schrijver op residentie. Vaak ook figuurlijk, omdat je al schrijvend of lezend in je hoofd overal kunt komen. Vertaalde boeken laten je bovendien zonder barrière kennismaken met andere landen en culturen. Je boek als reisgids, hoe tof. 

Tekst: Berber van Oyen | Illustratie: Tsjisse Talsma

Bijna de helft van de Nederlanders grijpt wekelijks naar een boek. Gemiddeld lezen we 5,7 gedrukte en 3,3 digitale boeken per jaar. Vrije tijd, zoals vakantie, stimuleert lezen en lezen draagt op haar beurt bij aan het ontstressen!

De meeste mensen lezen boeken uit eigen land of taalgebied. De Britse schrijfster Ann Morgan ontdekte haar blinde vlek voor de wereld daarbuiten. In een jaar tijd las ze een boek uit alle 196 landen ter wereld. Ontdek haar leesreis: go.ted.com/readtheworld

Boekhandels en bibliotheken kunnen zelf al bijzondere bestemmingen zijn. Wat dacht je van de kloosterbibliotheek van El Escorial (UNESCO-werelderfgoed) in Spanje en de strakke stadsbibliotheek in Stuttgart? Of vergeet de tijd in de zes verdiepingen van Cărturești Carusel in Boekarest, de Harry Potter-style Livraria Lello in Porto of Leakey’s Bookshop propvol tweedehands boeken in Inverness.

Misschien stuit je op zo’n plek wel op vertaald werk van Nederlandse schrijvers. De kans op ‘een’ Cees Nooteboom of Harry Mulisch is het grootst. Kinderboekenschrijver­ Edward van de Vendel is populair in Zuid-Afrika en Dick Bruna’s Nijntje is al jaren big in Japan. En Friese schrijvers? Op de Faeröer eilanden vind je de vertaalde kinderboeken van Mirjam van Houten. De gedichten van onder meer Tsead Bruinja, Elmar Kuiper en Eeltsje Hettinga zijn er in verschillende talen. 

Tsjisse Talsma (1995) groeide op in Reduzum en Mantgum, voordat hij voor zijn studie aan Academie Minerva naar Groningen vertrok. Tsjisse combineert handgetekende texturen met digitale technieken. Zijn vele reizen vormen een belangrijke inspiratiebron; hij ontrafelt nieuwe omgevingen ter plekke in zijn schetsboek. Tsjisse is medeoprichter van illustratiecollectief Knetterijs.