Geluk in de nacht - Leeuwarden City of Literature

Tekst: Berber van Oyen | Illustratie: Berber van den Brink

Het licht zien, licht in de duisternis, een lichtpuntje ontdekken: allemaal uitdrukkingen voor (hervonden) geluk. Maar geluk schuilt wel degelijk ook in de nacht! Eindelijk rust, donker, dromen. Of juist: eindelijk leven, tijd, concentratie! Welk geluk brengt de nacht?

Als de zon ondergaat – in de zomer rond tien uur – ontwaakt een nieuwe wereld. Onder andere uilen, vleermuizen, dassen en nachtvlinders voelen zich helemaal in hun element.

***

Je kunt die wakkere dieren ontdekken in het Dwingelderveld. Vanaf Anserpad 2, Dwingeloo start een nachtwandelroute van vijf kilometer van Natuurmonumenten. Wel zachtjes wandelen!

***

‘s Nachts lekker slapen? Dan ben je de volgende dag scherper en alerter, vrolijker en positiever. Van structureel genoeg slapen knap je wat betreft gezondheid en looks enorm op. 

***

Voor velen is de nacht juist het moment om te werken. Als vrachtwagenchauffeur, in een magazijn, in de zorg. Lekker geconcentreerd aan de slag, zonder telefoon, mail en file.

***

Er zijn natuurlijk ook menselijke nachtdieren; niet voor niets hebben we het over het ‘nachtleven’. Dansen en drinken tot in de kleine uurtjes betekent voor velen ultiem genieten.

***

Al rond twee uur voor zonsopkomst beginnen zanglijsters en merels te zingen. Er komen steeds meer soorten bij, met rond zonsopgang een piek. Een dagelijks gratis fluitconcert!

Bijna nergens is de wereld meer echt donker. Dat is slecht nieuws voor onszelf en voor de natuur. Denk aan verstoorde (slaap)ritmes, onzichtbare sterren en een torenhoog energieverbruik. Wat kun jij eraan doen? Kijk voor tips op nachtvandenacht.nl