De Gysbert Japicxpriis 2021 is toegekend aan dichter Eeltsje Hettinga voor de gedichten die hij schreef als ‘Dichter fan Fryslân’ 2017-2019. Volgens de adviescommissie kunnen die gedichten gerekend worden tot het beste dat de Friese poëzie de afgelopen jaren heeft gebracht. Op zaterdag 6 november krijgt hij de prijs in Bolsward uitgereikt. Om dat te vieren wordt de dagen voorafgaand aan die uitreiking door Tresoar en andere organisaties de Gysbert Japicxpriis-wike gehouden.

Maandag 1 november | literaire avond

Op maandag 1 november is er in Tresoar een literair programma in samenwerking met tijdschrift De Moanne. Op deze avond draagt Raymond Muller voor uit het werk van Eeltsje Hettinga en verzorgt Arjan Hut een beschouwing over het dichtwerk van Hettinga. Wiebe Kaspers zorgt voor muziek en de presentatie is in handen van Amarins Geveke. Een mooie avond dus om voor het eerst of beter kennis te maken met de nieuwste Gysbert Japicxpriiswinnaar.

Inloop 19.30 uur, begin 20.00 uur.
Wil je zeker zijn van een plekje? Vergeet dan niet je vooraf aan te melden.Vrijdag 5 november | avond met literair en muzikaal programma

Op vrijdag 5 november is er met Explore the North en dichterscollectief RIXT een literair en muzikaal programma in de Westerkas als onderdeel van de festivalperiode van Explore the North in De Westerkerk te Leeuwarden. De avond begint met een aantal odes aan Eeltsje Hettinga van kunstenaars die veel met hem samenwerken. De dichters van RIXT verzorgen een optreden en speciaal zullen een aantal dichters in samenwerking met de Verhalenavond het verhaal over hun gedichten vertellen. Tijdens de avond wordt ook de tweetalige bloemlezing Oar hûs / Et andet hus met Deense en Friese gedichten gepresenteerd. Het programma wordt afgesloten met muziek.

Inloop 19.30 uur, begin 20.00 uur. 
Wil je zeker zijn van een plekje? Vergeet dan niet je vooraf aan te melden.

Meer activiteiten

In aanloop naar én in de Gysbert Japicxpriis-wike krijg je bij bakker Posthuma in Bolsward en Wommels en bakker Salverda in Leeuwarden een ‘kaartsje by in taartsje.’ Heb je wat te vieren? Op naar de bakker!

In samenwerking met Boeken fan Fryslân organiseren we voor schoolkinderen een educatief programma over dichten.

Genodigden voor de prijsuitreiking op 6 november 2021 in De Tiid in Bolsward hebben een persoonlijke uitnodiging toegestuurd gekregen.