Avontuurlijke en intieme live-ervaring voor de deur. Coronaproof!

De nieuwe meertalige locatievoorstelling Nacht van Tryater begint online, en krijgt een één op één live vervolg bij jou op de stoep. Ieder personage reist op zeker moment naar een adres in de provincie, om live – bij je voordeur – de voorstelling te vervolgen. Welk personage aan de deur komt is een verrassing.

Daarmee speelt Tryater heel dicht op het publiek, een ankerpunt van het gezelschap en tevens een bijzonderheid in deze tijd. De voorstelling – die geregisseerd wordt door Tatiana Pratley en Sjoeke Marije Wallendal – speelt van 9 april tot en met 1 mei, overal in Fryslân.

Over Nacht

De dag loopt op z’n eind. De stilte trekt over Fryslân. Een verpleger, een vrouw die voor het eerst na lange tijd weer buiten komt, een journaliste: allemaal zijn ze ‘s avonds onderweg. Waarom slapen ze niet? En wat doen ze zo laat nog buiten? 

De reis van elk personage begint online en eindigt bij een voordeur. In unieke monologen nemen ze het publiek in vertrouwen over wat hen wakker houdt. Zij zijn getuige van hun tragikomische dromen, verlangens, twijfels en angsten. Ze troosten je de nacht in. Zodat alles lichter wordt.  

Online én live: coronaproof

Vanwege de voortdurende maatregelen rond theaterbezoek zag Tryater zichzelf genoodzaakt om op korte termijn plannen te wijzigen voor een locatieproductie die op 9 april in première gaat. Er is een volledig coronaproof concept bedacht, dat inhoudelijk dicht op de oorspronkelijke versie staat, maar in vorm totaal anders wordt.

Voor de nieuwe versie is gezocht naar een manier die past binnen de maatregelen van dit moment én die aansluit bij het concept van de oorspronkelijke versie van Nacht. De personages blijven in de nieuwe versie bestaan.

Dichtbij het publiek

Met Nacht brengt Tryater letterlijk het theater bij het publiek, een vorm die past bij de manier van theatermaken van artistiek directeur Tatiana Pratley. Daarmee bouwt Tatiana voort op de traditie van het gezelschap: Tryater heeft sinds het begin van haar bestaan, meer dan 55 jaar geleden, een fijnmazig netwerk van speelplekken en publiek in de provincie.

Ommezwaai

De oorspronkelike versie van Nacht zou zich afspelen in en op een parkeergarage in Leeuwarden. Het publiek zou de voorstelling deels over de autoradio, deels op het dak van de garage ervaren. Maar de huidige situatie gebood anders. Met de nieuwe vorm van Nacht heeft Tryater een manier gevonden om de voorstelling bij het publiek te brengen.

Er is in deze eentonige tijd behoefte aan poëzie, verbeelding en verbinding. Het live-aspect van de voorstelling, persoonlijk en intiem, is een extra; zo kan Tryater in contact blijven met het publiek.

Tatiana Pratley werkt in deze voorstelling met een makerscollectief dat we de komende jaren terug gaan zien.

Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van Tryater.

foto: Florian Cats