De Friese kinderboekenschrijfster én ‘Berneboeke-ambassadeur’ Lida Dijkstra staat met haar boek Schaduw van Toet op de longlist voor de Vlaamse literatuurprijs de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Schaduw van Toet is een jeugdroman over de jonge farao Toetanchamon en zijn halfzus, die als een schaduw aan zijn zijde leefde.

In 2021 zag een nieuwe Vlaamse literatuurprijs het licht: de Boon. De prijs bestaat in twee categorieën: de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Een jaar lang hebben vakjury’s de massale inzendingen gelezen. Ze selecteerden voor elke categorie 15 boeken die kans maken om de Boon te winnen.

Midden januari wordt de shortlist (5 boeken per categorie) bekendgemaakt. Op 24 maart 2022 bekroont de Boon voor de eerste keer een boek in elke categorie in CC De Grote Post in Oostende. De winnaars krijgen elk €50.000.

Over Schaduw van Toet

In Schaduw van Toet nemen auteur Lida Dijkstra en illustrator Djenné Fila je mee naar het hof van de farao’s in het oude Egypte. Achter alle pracht en praal probeert een jonge koningsdochter zich staande te houden in een wereld vol list en bedrog.

Anchesenamon groeit op aan het hof van haar vader, farao Achnaton, in het oude Egypte. Ondanks de luxe van een mooi nieuw paleis en een leven vol parades en feesten is haar leven niet gemakkelijk. Haar familie heeft honger naar macht en haar vader maakt zich niet geliefd bij het volk. Amany heeft al vijf zusjes als ze er een halfbroertje bij krijgt: Toetanchamon, een zwak jongetje met een scheef voetje – de toekomstige farao van Egypte. Ze werpt zich op als zijn beschermer en leert hem alles wat hij moet weten om in leven te blijven. Als een schaduw leeft ze aan zijn zij, en alles lijkt goed te gaan. Tot het noodlot toeslaat en haar eigen leven in groot gevaar is…