Kunstenaar Marten Winters en ontwerper Aad van Altena lieten in het Culturele Hoofdstadjaar 2018 met hun project Sichtberens taal leven met rake dakteksten op zichtlocaties in Leeuwarden. Sichtberens is onwikkeld in opdracht van de provincie Fryslân en inhoudelijk gesteund door Lân fan taal (waaruit Leeuwarden City of Literature is voortgevloeid) en de gemeente Leeuwarden.

Het weghalen van JA JONGE NEE JUH! NEE JONGE JA JUH! van gebouwen aan het Zaailand riep afgelopen week veel reacties op. De eigenaren van de gebouwen hebben nu andere plannen met de daken.

Marten Winters: ‘Hoewel we vanaf het begin wisten dat de teksten er tijdelijk mochten staan, begonnen we door de jaren heen stiekem te hopen dat ze mochten blijven. Want ja, hoe lang is tijdelijk? De reacties van de kijkers op het plein en via verschillende media waren hartverwarmend en soms ook grappig. Dat hielp wel om het trieste getakel wat te verzachten. De teksten zijn nu tijdelijk opgeslagen langs het spoor bij het voormalige postsorteercentrum in het stationskwartier en we zijn druk bezig om te kijken hoe nu verder. Wordt vervolgd.’

Foto’s: Aad van Altena