Toe aan leesgeluk? Dan hebben we goed nieuws! Ook in 2023 doen we er in samenwerking met heel veel anderen alles aan om je te voorzien van (lees)inspiratie. Verheug je alvast op onder meer pop-up leesadvies, zomermagazine LETTER en een agenda vol literaire activiteiten. 

In Friesland zijn vele schrijvers, dichters, literair vertalers, uitgeverijen, bibliotheken, boekhandels en podia bezig met het maken en brengen van literatuur en poëzie. In de agenda op deze website geven we een zo compleet mogelijk overzicht van evenementen en activiteiten die je kunt bezoeken. Tips zijn altijd welkom.

Wat kun je daarnaast van ons verwachten?

In 2022 konden jullie 100 dagen lang genieten van ons project Uitgesteld geluk. Bij de volgende editie van Arcadia, in 2025, komen we natuurlijk weer met een mooi programma. In de tussentijd hoef je ons niet te missen. Zo bieden we in 2023:

  • Pop-up leesadvies in samenwerking met de Culturele Apotheek. De eerste keer dat je (kosteloos) een recept voor bij jou passende boeken kunt halen is donderdag 16 maart, 13.30-16.00 uur, in literair Kafee De Gouden Leeuw van Tresoar (aansluitend op hun lunchlezing met Mira Feticu, maar je kunt ook zo Tresoar binnenstappen). Meer data en locaties volgen snel!
  • Boekenleggers per seizoen, met steeds een nieuw gedicht en bijpassende illustratie. Ze liggen vanaf 21 maart bij de grotere boekhandels in de provincie.
  • Magazine LETTER, dat net als de afgelopen twee jaar vlak voor de zomervakantie verschijnt. Je vindt ‘m als bijlage bij Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad en kunt daarnaast het tijdschrift vol verhalen en boekentips afhalen bij de Friese boekhandels.

Voor (aankomende) schrijvers en dichters

Natuurlijk is Leeuwarden UNESCO City of Literature er ook voor wie zelf schrijft:

  • (Beter) leren schrijven kan weer met de cursussen die we in Leeuwarden organiseren in samenwerking met Schrijversvakschool Groningen en Tresoar (onder de noemer Skriuwersfakskoalle). Een nieuwe cursus start dit voorjaar. 
  • Ben je een ervaren schrijver of dichter en wil je werken aan je voordracht? In maart start er een serie masterclasses in samenwerking met Tryater en Explore the North. En ook voor het najaar hebben we een cursus in petto.

Op de hoogte blijven? 

Naast bovenstaande zijn er mooie plannen voor onder andere nieuwe literaire banken, poëzie op onverwachte locaties en optredens van schrijvers van collega-Cities of Literature die hier op residentie zijn. En wie weet komt er zelfs een toegift op Uitgesteld geluk

Je blijft bij als je ons volgt op Facebook en Instagram en je inschrijft voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Foto: Mirjan van der Meer