Hoe kan het dat Friezen de gelukkigste mensen van Nederland zijn? Tryater gaat vier jaar lang op onderzoek uit onder de noemer ‘It gelok fan Fryslân’. Voor Tatiana Pratley is het haar eerste theaterproject als artistiek directeur bij Tryater. Tijdens de eerste editie in 2020 ontstaat het grootste geluksgedicht ooit, gemaakt van de antwoorden die mensen geven op de vraag waarvan zij gelukkig worden. Dit geluksgedicht vormt het uitgangspunt van theatrale wandelingen.

Op dit moment worden er in Marssum, Roordahuizum, Cornjum, Kollum, Veenwouden, Jorwerd, Wommels, Wijnaldum, Oostermeer en Wijckel geluks-brievenbussen geplaatst. Tryater verspreidt kaartjes, door heel Friesland, waarop de vraag wordt gesteld waar jij gelukkig van wordt. De kaartjes kunnen in de brievenbussen worden gestopt of teruggestuurd worden naar Tryater. Van alle antwoorden maken zij het langste geluksgedicht ooit.

Vervolgens strijk Tryater van eind augustus tot en met half oktober elke week neer in één van de dorpen. Aan de hand van het geluksgedicht wordt een theatrale audio-wandeling gemaakt. Voor mensen uit het dorp, maar ook voor iedereen ver daarbuiten. Deze avontuurlijke wandeltocht maakt Tryater in samenwerking met de gemeenschap, waarbij de route alle zintuigen opent en het publiek laat voelen waar je allemaal gelukkig van kunt worden. In elk dorp een andere route, alle weken een andere ervaring. Want het geluk van Oostermeer is anders dan het geluk van Jorwerd of Wijnaldum. Als een karavaan van geluk trekt Tryater van plaats naar plaats waarbij iedereen een verrassende en poëtische ervaring krijgt.

Friezen zijn niet de rijkste, maar wel de gelukkigste mensen van Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS. Als geld niet bepalend is voor het geluk van Friesland, wat dan wel? Aukje Schaafsma, Karel Hermans en Tatiana Pratley gaan vier jaar lang op zoek naar ‘It gelok fan Fryslân’. Elk jaar op een andere plaats en in een andere vorm. Alle keren spelen de inwoners van Friesland een belangrijke rol.

artistieke leiding en concept: Tatiana Pratley, Aukje Schaafsma, Karel Hermans; regie: Brecht Wassenaar, Janneke de Haan, Raymond Muller, Trieneke Verbeek, Theun Plantinga, Eline de Vries, Ekko de Bakker, Tamara Schoppert, Romke Gabe Draaijer, Sjoerd Blom; tekst de mienskip gedicht: Sytse Jansma; muziek: Peter Sijbenga

Meer lezen of online jouw gelukservaringen doorgeven