De Friese dichters Cornelis van der Wal, Elmar Kuiper, Syds Wiersma en Geart Tigchelaar presenteren samen met de Deense dichters Peter Laugesen, Carsten René Nielsen, Annemette Kure Andersen, Thomas Dalgaard en Mads Mygind op het internationale literatuurfestival LiteratureXchange in Aarhus de tweetalige bloemlezing Oar hûs / Et andet hus, uitgegeven door Hispel. 

In 2019 zijn de vier Friese dichters een week in Aarhus geweest om collega-dichters te ontmoeten en om op te treden. Daar is een samenwerking met de vijf Deense dichters uit ontstaan. Zo zijn zij bezig geweest om elkaars werk te vertalen, vier gedichten van elke dichter. Geart Tigchelaar heeft de bundel van foto’s voorzien. 

‘In oar hûs kin fiele as thúskommen op in oar plak’ (‘een ander huis kan voelen als thuiskomen op een andere plek’), zo staat in het voorwoord van de bundel. En dat is precies hoe de Friese dichters zich voelden in de tweede grootste stad van Denemarken. En van dat andere huis geven zij poëtisch blijk in de tweetalige bundel. 

In juni wordt de derde editie gehouden van het Aarhusiaanse literatuurfestival LiteratureXchange gehouden. Het festival duurt elf dagen, met vele internationale schrijvers die met elkaar meer dan 180 optredens, masterclasses, lezingen, enzovoort geven. De presentatie van de bundel Oar hûs / Et andet hus is op 16 juni. 

Foto: Pieter Postma