De eenendertigste landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd is gewonnen door Fedde Ebbing van basisschool de Stapstien uit Kollumerzwaag. Fedde mag zich nu een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen 2024 noemen. In TivoliVredenburg (Utrecht) las hij voor uit De heksen van Roald Dahl.

Naast Fedde wisten ook Carmen de Vries uit Roden en Sophia Klickermann uit Almere een podiumplaats te veroveren. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Over alle deelnemers had de jury lovende woorden. “Het niveau lag, zeker ook bij het onvoorbereid voorlezen, zo hoog, dat het erg moeilijk was om een winnaar te kiezen.”

De winnaar, Fedde, maakte bij de jury veel indruk: “Fedde blijft dicht bij zichzelf, leest met een vleugje humor voor en durft ook rust te nemen, waardoor hij de aandacht van de luisteraar naar zich toetrekt.”

Naast De Nationale Voorleeskampioen, is Fedde het komende jaar de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt hij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen.