Een zomerfestival vol nieuwe ontmoetingen, hernieuwde kennismakingen en prikkelende ontdekkingen. Wij zetten de literaire activiteiten voor je op een rijtje!

Na een cultuurarm coronajaar organiseert Explore the North deze zomer festival Explore the North – The Summer Sessions. Een live festival vol showcases, eigen Explore the North (co)producties en premières van muziek, theater, literatuur en meer – van juni tot en met begin oktober, op verschillende locaties in Leeuwarden.

Het programma biedt een grote variatie aan nieuwe producties die het afgelopen jaar zijn ontwikkeld, met onder andere jonge talenten als Gemale, Chagall en S10, gevestigde namen als Nynke Laverman en Frank Westerman en bijzondere samenwerkingen als Godwits.

Literaire programmering op een rijtje

We hebben de literaire activiteiten in het programma even voor je op een rijtje gezet:

do 17 juni 20:30 uur
Fanfiction met Welmoed Wagenaar, Alma Mathijsen, Munganyende Elene Christelle en Ellen Deckwitz

za 19 juni 14.00 uur
Jongerenvoorstelling van Fritzi mét workshop van de Poëzieboys

za 19 juni 20:00 uur
Fritzi – Poëzieboys met inleiding van Maaike Meijer

do 24 juni 20.30 uur (première)
Poetic Resistance – Willie Darktrousers, Martin Rombouts, Maxime Garcia Diaz en Dean Bowen

vr 25 juni 20.30 uur (première), za 26 juni 19.30 uur, zo 27 juni 15.30 uur
Pidgin Leeuwarden – Ahilan Ratnamohan/Robin en Explore the North

do 1 juli 20:30 uur
Complotproza met Fenna Riethof, Michael ter Maat en Joël Hut

vr 2 juli en za 3 juli 20:30 uur
Minskewolf – Elmar Kuiper, Ester Eva Damen en Explore the North

vr 9 juli 19:30 en 21:00 uur
My home at the intersection – Abhishek Thapar

za 10 juli 16:30 en 20:00 uur
zo 11 juli 14:00 en 16:30 uur
Tuimelaar – Jules van Hulst, Tsead Bruinja en Explore the North

za 2 september 20:00 uur
De Kosmische Komedie – Frank Westerman

za 2 oktober 20:30 uur
Godwits – Raquel Lima, Nuno Piteira, Elmar Kuiper, Jan Kleefstra, Joana Guera

-programma onder voorbehoud, check altijd het programma op de website van Explore the North-

The Summer Sessions

Verdeeld over de zomermaanden, van juni tot en met begin oktober, biedt Explore the North – The Summer Sessions een veelzijdig cultureel programma met meer dan twintig voorstellingen en presentaties, waarvan een groot deel premières van muziek, theater, literatuur en meer. Het programma biedt de festivalbezoeker de mogelijkheid om kennis te maken met oude bekenden en nieuwe talenten. Een groot deel van de voorstellingen is ontwikkeld in coproductie met festival en productiehuis Explore the North en gaat in première op het The Summer Sessions-festival. Daarmee biedt The Summer Sessions een podium aan (noordelijke) talentvolle makers. Bij het maken van het programma is de koppeling gezocht met de talentontwikkelingstrajecten waar Explore the North bij betrokken is, zoals Jonge Schrijvers, Station Noord en #NieuweStukken. 

Tickets per voorstelling en surprise tickets, festivalprogramma in aangepaste coronavorm

Bezoekers kopen kaarten per voorstelling, waarbij er voor iedere voorstelling een beperkt aantal kaarten in de verkoop is, in verband met de coronamaatregelen. Helaas is er daarom in deze coronaperiode geen festivalpassepartout mogelijk, waarmee bezoekers onbeperkt toegang hebben tot voorstellingen. Om aan het Explore-festivalgevoel tegemoet te komen zijn er naast tickets per voorstelling ook surprise tickets beschikbaar, waarbij bezoekers vier verrassingstickets ontvangen voor verschillende voorstellingen van het festivalprogramma. Zo kunnen bezoekers voor een gereduceerd tarief ‘proeven’ aan het gevarieerde aanbod en nieuwe voorstellingen ontdekken.

Festival november 2021


Explore the North – The Summer Sessions wordt georganiseerd omdat het reguliere festival in november 2020 niet door kon gaan. Uiteraard is er in november 2021 gewoon weer een stadsfestival met een groot festivalweekend van 19 tot en met 21 november. Iedereen zou dan gevaccineerd kunnen zijn, wie weet wat er dan weer mogelijk is… Hierover wordt later in het jaar meer bekendgemaakt.