Good Monday, colleagues. During yet another air alert in Ukraine, I am writing to you about a joint project proposal. Please send us a photo of a place, object or item from your city that symbolizes independence or freedom for your city. With this photo, we ask you to add a story that explains why this place, object or object symbolizes independence or freedom for your city.
With best regards Bogdana

UNESCO City of Literature Lviv in Oekraïne stelde de collega-Cities of Literature bovenstaande vraag. Vanuit Leeuwarden stuurden we een foto van standbeeld De Koerierster en onderstaande tekst.

De Koerierster

Officieel heet dit kleine figuratieve bronzen beeldje ‘Fietsend meisje in de laatste oorlogswinter’. Het is gemaakt door beeldhouwster Tineke Bot (1945) en werd in 1981 geplaatst in de Prinsentuin, in het centrum van Leeuwarden. Het herinnert aan de (fiets)tochten die in de hongerwinter (1944-1945) werden gemaakt naar het Friese platteland op zoek naar voedsel. De anonieme schenker schonk het beeld uit dankbaarheid voor de vrouwen en meisjes die in de laatste Oorlogswinter zorgden voor de voedselvoorziening. In de volksmond staat het beeld bekend als ‘De Koerierster’.

Een koerierster stond tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend als ‘postbode van het verzet’. In die periode werden koeriersdiensten voor het verzet (voedselbonnen, valse identiteitsbewijzen, wapens) vooral door jonge vrouwen uitgevoerd. Zij konden zich immers gemakkelijker bewegen en verplaatsen dan jonge mannen, die elk moment en overal konden worden opgepakt. De koeriersters waren een enorm belangrijk symbool voor het verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De foto’s en verhalen uit Cities of Literature Odesa, Quebec, Exeter, Nottingham, Yassie, Puchon, Ljubljana, Leeuwarden, Milaan, Tartu en Toucums zijn verwerkt in een straattentoonstelling op het plein voor de Ivan Franko Universiteit.