Het Britse ‘Noirwich Crime Writing Festival’ heeft uit twee verschillende UNESCO Cities of Literature ‘Virtual Writers in Residence’ benoemd voor hun komende (online) editie: Anita Terpstra uit Leeuwarden en Paddy Richardson uit Dunedin, Nieuw-Zeeland. Gesteund door festivalorganisatoren van het National Centre for Writing en de Universiteit van East Anglia, zullen ze nieuw werk creëren en contacten onderhouden tussen Norwich, de eerste UNESCO-literatuurstad van Engeland, en hun thuisstad.

Anita Terpstra’s debuutthriller Nachtvlucht werd genomineerd voor de Schaduwprijs en de Crimezone Thriller Award. Samen was genomineerd voor de Gouden Strop. Haar boeken zijn vertaald in het Duits en Frans. Paddy Richardson is de auteur van twee verhalenbundels en zeven romans. Through the Lonesome Dark stond op de shortlist voor de New Zealand Historical Novel Award en op de longlist voor The Dublin International Literature Award.

Vereerd

Terpstra: “Ik voel me vereerd dat ik geselecteerd ben voor de virtuele residentie van Noirwich Crime Writing Festival. Het is jammer dat we in Nederland geen literaire festivals hebben die het misdaadgenre centraal stellen. Norwich mag er trots op zijn dat ze dat wel hebben! Misschien kan mijn stad Leeuwarden, die nu eveneens een UNESCO Literatuurstad is, ooit ook een dergelijk festival organiseren. Ik hoop echt dat Leeuwarden door mijn residentie als het ware ‘op de thrillerkaart’ wordt gezet en kijk er naar uit om mijn teksten te delen met de (virtuele) bezoekers van het festival.”

Online editie

Noirwich Crime Writing Festival 2020 vindt plaats in een online format van 10 tot 13 september 2020. Het programma bevat live Q&A’s, interactieve workshops creatief schrijven, een virtuele leesclub en discussiepanels. Als ‘Virtual Writers in Residence’ verschijnen Terpstra en Richardson tijdens het festivalweekend op The Writing Life Podcast en hebben de opdracht gekregen om twee nieuwe teksten te schrijven.

Voor het volledige programma en ticketinformatie check de festivalwebsite en volg @NOIRwichFest op Twitter.

Foto: Harry Cock