Op vrijdag 13 maart 2020 moesten bijna alle theaters in de wereld hun deuren sluiten. Het werd de langste theaterstop in de moderne geschiedenis. Nu, een jaar later, wordt in meer dan 30 landen op 13 maart 2021 de voorstelling Wit Konijn Rood Konijn van de Iraanse schrijver Nassim Soulemanpour gespeeld om hierbij stil te staan, op initiatief van het Aurora Nova Theater in Berlijn. Een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan.

Het bijzondere aan deze voorstelling is dat de theatertekst in een verzegelde envelop zit. En dat deze pas ter plekke, op het podium, door de acteur geopend wordt. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij of zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing, die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater.

Dit stuk is sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald, waaronder het Nederlands, en is al duizenden keren opgevoerd. En steeds door andere acteurs. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen.

Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20:00 uur aanvang geven voor Wit Konijn Rood Konijn in hun eigen taal. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen.

Publiek kijkt online, thuis, via een livestream.
In Friesland spelen de volgende acteurs op de volgende locaties:

Joop Wittermans, Tamara Schoppert, Brecht Wassenaar: Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden, 20:00 uur
Theun Plantinga: Theater Sneek, 20:00 uur
Romke Gabe Draaijer: Theater de Koornbeurs, Franeker, 20:00 uur
Marjolein Ley: Schouwburg De Lawei, Drachten, 20:00 uur
Mads Wittermans: Posthuis Theater, Heerenveen, 20:00 uur

Klik op de naam van een theater om gratis aan te melden voor de livestream met de betreffende acteur.