Op de Europese Talendag, zaterdag 26 september, zullen streektalen van Nederland te horen zijn bij de meertalige viering met Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, Groninger dichteresse Fieke Gosselaar, Bildtse muzikant Jan de Vries en Liesbeth Terpstra, met een presentatie van Nijntje in het Franekers. 

Europese Talendag wordt sinds 2001 ieder jaar gevierd en staat in het teken van meertaligheid en taalleren. Er zijn meer dan 200 Europese talen en daarvan zijn naast de officiële talen ongeveer 80 talen erkend van meer dan 200 minderheidsgroepen, zoals het Fries, het Sorbisch, of het Duits dat van Armenië tot Denemarken in meerdere landen is erkend. 

In Nederland is er ook veel taaldiversiteit en op 26 september wordt daar bij stilgestaan met poëzie en muziek. Zo zal Tsead Bruinja vertellen over zijn bloemlezing van poëzie in de Nederlandse streektalen en klinken het Groningers, het Bildts en het Franekers met Fieke Gosselaar, Jan de Vries en Liesbeth Terpstra. 

Het vindt plaats op zaterdag 26 september om 11.00 uur bij gemeente Waadhoeke, die als meertalige gemeente de Europese Talendag ook viert met een eigen programma. Vanwege de veiligheid is er beperkt plek voor publiek en verplichte aanmelding, maar het wordt ook digitaal uitgezonden via Waadhoeke. 

Het evenement voor Europese Talendag wordt georganiseerd door het Europeesk Buro foar Lytse Talen (EBLT) en Mercator Europees Kenniscentrum/Fryske Akademy in samenwerking met gemeente Waadhoeke en City of Literature Leeuwarden. 

Foto: Jr Korpa via Unsplash

Bezoek website →