Op vrijdag 2 juli stapt Streekdichter van Noardeast-Fryslân, Geart Tigchelaar, in Dokkum op de fiets om in twee weken door alle 52 dorpen in de gemeente te fietsen. Hij komt elke dag door zo’n drie tot vier dorpen om zo op 16 juli weer in Dokkum te eindigen.

Tigchelaar wil tijdens zijn reis een lang gedicht schrijven dat de titel Ballade fan Noardeast meekrijgt en hoopt daarbij niet alleen inspiratie op te doen door de tocht door de landstreek zelf, maar ook door de inwoners van alle dorpen en de stad Dokkum te ontmoeten. De Streekdichter doet om die reden ook de oproep aan iedereen om hem op te zoeken wanneer hij in uw dorp aankomt. Het moet op die manier een gedicht worden over de streek, waar de titel van het project vandaan komt. Tigchelaar heeft een soort van flipover op zijn fietskarretje waar eenieder iets kan opschrijven waarvan hij/zij denkt dat het in het gedicht moet. Op Tigchelaar zijn website, wurdbyld.com, staat zijn route en dagplanning, zodat mensen kunnen zien wanneer hij in welk dorp is.

Het startschot voor de fietstocht wordt gegeven op 2 juli om 10:00 uur voor de bibliotheek van Dokkum. Daar zal dan ook een optreden van de vorige Streekdichter, Jankobus Seunnenga zijn.

Geart Tigchelaar (1987) is in januari aangesteld als Streekdichter van Noardeast-Fryslân en oefent dat ambt twee jaar lang uit. Daarbij wil hij de poëzie onder de aandacht brengen door het initiëren van verscheidene projecten. Zo staat hij elke laatste woensdag van de maand op de markt in Dokkum met het project Merkgedicht.