Dit jaar beleef je De Nacht van de Filosofie online! Met boeiende lezingen, te gekke kunst, kritische columns en interessante interviews. Deze keer staat het thema ‘De natuur was hier’ centraal. Het online evenement is gratis te volgen.

Over het thema ‘De natuur was hier’

Diersoorten sterven uit, onze grond verschraalt en bossen staan in brand. Door de overwoekering van de mens verdwijnt de natuur op rap tempo. Filosofen noemen dit tijdperk Antropoceen, oftewel het tijdperk van de mens. Overal waar wij komen laten we onze voetsporen achter. We laten plastic slingeren, lozen olie in de zee en leven momenteel met een dodelijk virus. Maar wie zijn wij ten opzichte van de natuur?

Is er een verschil tussen menselijke en niet-menselijke natuur? Verdient de mens een aparte status ten opzichte van andere soorten? Is het leven van een boom, dier of rivier net zo belangrijk als een mens?

Genoeg voer voor wetenschappers, filosofen en kunstenaars voor een avondje online filosoferen. In verschillende settings word je getrakteerd op muziek, talks en interviews. Zo vanaf je scherm de huiskamer in.

Bekijk hier het programma
Aanmelden voor De Nacht van de Filosofie
Volg de Facebookpagina van De Nacht van de Filosofie en blijf op de hoogte.

Leestip van dbieb

dbieb organiseert De Nacht van de Filosofie Fryslân. Esther Kloosterman van dbieb heeft de volgende leestip voor je:

‘Eva Meijer, één van de sprekers tijdens de Nacht van de Filosofie, schreef ‘De nieuwe rivier’. Het is een roman die aansluit op het thema ‘De natuur was hier’. ‘De nieuwe rivier is een hallucinante eco-detective, waarin Eva Meijer een volstrekt originele wereld schetst. Een wereld om in te verdwijnen, met de sporen van Jorge Luis Borges en David Lynch.’