Van 17 t/m 24 november is het korte verhaal Biografie van een Vlieg voor iedereen te lezen op 25 posters in Leeuwarden. Schrijver, dichter en theatermaker Jaap Robben schreef het korte verhaal speciaal voor Explore the North en het literaire festival Wintertuin in Nijmegen. Met de stad als decor kan iedereen, van jong tot oud, het verhaal in de buitenlucht lezen.

Biografie van een Vlieg is een verhaal over ontdekken, vriendschap en vergankelijkheid. Het is geschreven voor alle leeftijden en is via een wandel- of fietsroute gratis te lezen. Met deze nieuwe en bijzondere vorm van publiceren vormt de stad het decor voor een verhaal en worden alle inwoners lezers. Explore the North heeft 26 plekken, 25 hoofdstukken en een omslag, gereserveerd in Leeuwarden voor het verhaal. De hoofdstukken zijn los te lezen, maar het is ook mogelijk alle hoofdstukken achter elkaar te lezen en een route te volgen. De routekaart is vanaf 11 november op explore-the-north.nl te downloaden. Wintertuin2020 in Nijmegen, de initiatiefnemer van het project, presenteert het verhaal daar van 5 t/m 29 november.

Jaap Robben

Jaap Robben (1984) is schrijver, dichter en theatermaker. Jaap schrijft niet speciaal voor een leeftijd, maar juist voor iedereen in het bijzonder. Je kunt Jaap kennen van zijn bekroonde kinderboeken (Suzie Ruzie, Plasman), als voormalig stadsdichter van Nijmegen, maar ook van zijn succesvolle romans Birk en Zomervacht. Van DWDD Boek van de Maand tot de Nederlandse Boekhandelprijs en van boekverfilmingen tot vele vertalingen: Jaap heeft het allemaal op zijn naam staan.

Audio-wandeling en podcast

Jaap Robben heeft elk hoofdstuk ingesproken als audiobestand. Zo is het verhaal ook te luisteren als audioboek en kunnen bezoekers bij elke poster het bijbehorende audiobestand op hun telefoon afspelen. De bestanden zijn vanaf 11 november terug te vinden op explore-the-north.nl. Daarnaast is vanaf begin december de podcast Het grote gesprek te beluisteren via de websites van Explore the North en Wintertuin, waarin Jaap in anderhalf uur de diepte ingaat.