De grootste beeldentuin van Europa gaat weer aan. Zaterdag 20 maart mogen de 11fountains weer kletteren. Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa, verrijkten elf internationaal gerenommeerde kunstenaars de elf Friese cultuurhistorische steden met unieke waterwerken. Het kunstproject 11fountains, zien we nu al als cultureel erfgoed van Friesland. Elk jaar op Kletterdei worden de fonteinen aangezet voor een nieuw seizoen waarin mist, ijs, stoom en zeewater de creaties sieren.

Dichter van Fryslân brengt ode

Met in elk van de Friese steden een fontein kan het kunstproject 11fountains met recht de naam van grootste beeldentuin van Europa dragen. Het jaarlijks aanzetten van de fonteinen is een feestelijk
moment. Vanwege de huidige maatregelen kunnen er helaas geen toeschouwers bij de gebeurtenis aanwezig zijn. Om dit toch te vieren gaat op 20 maart om 09.00 uur een video live op www.friesland.nl/11fountains waarin de kunstwerken alsnog voor een breed publiek te bewonderen zijn. Extra bijzonder is het gedicht dat Dichter van Fryslân Nyk de Vries speciaal voor de 11fountains schreef en voordraagt in de video. Voor hem zijn de fonteinen een bijzondere plek. ‘’Wat ik mooi vind is dat het vanouds de plek is waar mensen met verschillende inzichten bij elkaar komen’’, zegt de Vries.


www.friesland.nl