Online gesprek over de rol van hoop in de werking van de democratie

Onder leiding van schrijver Arnon Grunberg onderzoeken filosoof Alicja Gescinska, journalist Warda el-Kaddouri en dichter Dean Bowen de rol van hoop in de werking van de democratie. Tijdens een Zoom-bijeenkomst gaan zij hierover met elkaar in gesprek. Daarnaast is er (aan het einde van het gesprek) ruimte om als publiek mee te praten of vragen te stellen.
Op basis van het gesprek en ander onderzoek schrijft Arnon Grunberg een essay over dit thema in opdracht van deBuren en Explore the North.

Dit programma stond eerder gepland op festival Explore the North, dat helaas geannuleerd is.

Over Hoop en Democratie
De democratie is een kwetsbaar politiek stelsel dat gestoeld is op vertrouwen. We leven in tijden waarin grote groepen mensen dat vertrouwen verliezen, terwijl tegelijkertijd de roep om idealistischere politiek sterker wordt. Maar hoe werkt hoopvolle retoriek anno 2022 in de democratie? Wat is naïef en wat positief daadkrachtig – en is dat anders op links dan op rechts? En hoe oprecht kan die retoriek zijn in het licht van onder andere de klimaatcrisis?

Explore the North presenteert Hoop en democratie in samenwerking met deBuren, Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat.

foto Arnon Grunberg: Sander Voerman

Bezoek website →