Op zaterdag 11 november 2023 vindt de vijfde editie van festival De Broeikas plaats in De Westerkerk en De Stadskas van Explore the North in Leeuwarden. De Broeikas is het multidisciplinaire kunstenfestival van en voor jonge makers in Fryslân en Noord-Nederland.

Het festival laat zien wat er broeit onder de nieuwe lichting kunstenaars, muzikanten, theatermakers, schrijvers en spoken word-artiesten. Het is de plek waar ze broeien, zaaien, ontkiemen en oogsten. Het festival vindt plaats aan het begin van de festivalperiode van Explore the North, die tot en met 26 november duurt. Tijdens De Broeikas tonen makers uit vele kunstdisciplines hun werk. Daarmee geeft het festival een podium aan veelbelovende jonge talenten uit het noorden.

Van therapiepop tot buitengewoon grote tandpasta-tubes
Zo ervaar je als bezoeker op 11 november onder andere de therapiepop van Douwe Dijkstra tijdens Let’s Get Mental en muziek en poëzie over de ellenlange wachttijden in de genderzorg door Mees van Rijswijk tijdens De Wachtkamer. Karel stelt je bloot aan synthpop en new wave, Aramis Arinze vertelt je over hoe hij zijn tijd in Leeuwarden beleeft in een expositie, Loupe brengt hypnotiserende indie-rock en kunstenaar en theatervormgever Caya Emmelkamp neemt je mee naar het moment van je eerste zoen door een droomwereld met buitengewoon grote tandpasta-tubes.

Tweespraak
Bijzonder is dat het festival ook een podium biedt aan de premières van het Friese talent-ontwikkelingstraject Tweespraak van Kultuer Kollektyf. Caya Emmelkamp, Iris Dicke, Jochem Knoef, Aramis Arinze en Jurjen Jellema presenteren elk binnen hun eigen discipline een nieuw werk waar ze een jaar lang onder begeleiding van verschillende experts aan hebben gewerkt. Kultuer Kollektyf is een samenwerkingsverband van Explore The North, Arcadia, Popfabryk, New Noardic Wave, Tryater, Voorheen De Gemeente en Keunstwurk.

Waar en wanneer?
Festival De Broeikas is op zaterdag 11 november van 14:00 tot 00:00 uur te bezoeken in De Westerkerk en De Stadskas van Explore the North.

Met dank aan Explore the North, Kultuer Kollektyf, Keunstwurk en Gemeente Leeuwarden.

Meer info en kaarten via:

Bezoek website →