Drie internationale topvertellers zijn van 16 tot en met 19 november aanstaande te horen op Ameland. Dan vindt daar het internationale meertalige vertelfestival ‘Expeditie Ameland – a storytelling adventure’ plaats.

Leven met de elementen
Het thema van editie 2023 is ‘Living with the Elements’. Dat past bij deze tijd van duurzaam omgaan met de aarde en zeker ook met het eiland Ameland. Dat eiland leeft al eeuwen met de elementen. Water en wind hebben het eiland mee gevormd. In deze tijd wordt er hard gewerkt aan duurzaamheid. Zo wordt energie gehaald uit zonlicht en de stroming van het Borndiep.

Drie avonden vol verhalen
Drie gerenommeerde vertellers nemen de deelnemers mee in workshops en voorstellingen.  De workshops zijn allang volgeboekt, maar voor de voorstellingen ’s avonds zijn er nog plaatsen. Op donderdag- en zaterdagavond is het podium in Sier aan Zee – de festivallocatie aan de voet van de vuurtoren – voor Daniel Morden (Wales), Heike Vigl (Süd Tirol) en Veva Gerard (Vlaanderen). Op donderdag brengen zij samen één programma. Op zaterdag vertellen ze tussen de gangen door tijdens een verteldiner.

Leden van ‘Ameland Vertel!’ verzorgen op vrijdagavond samen met vertellers van het Duitse festival Feuerspuren en leerlingen van de Burgemeester Waldaschool een Verhalentocht door Hollum. De mooiste plekjes van het dorp zijn voor hun verhalen vrij gehouden.

Op alle avonden wordt meertalig verteld, dus voor iedereen te verstaan.

Voor de donderdag- en zaterdagavond worden vooraf en aan de zaal kaarten verkocht. Op vrijdagavond kan iedereen gewoon aanschuiven en wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Internationale topvertellers
Het is ook dit keer gelukt om echte toppers naar Ameland te halen voor dit vertelfestival.

Daniel Morden is een van de bekendste vertellers van traditionele verhalen in het Verenigd Koninkrijk (en daarbuiten). Hij vertelt al meer dan dertig jaar als professional verhalen, in paleizen en gevangenissen, kinderdagverblijven en universiteiten, van Australië tot het Noordpoolgebied. Zijn repertoire varieert van vreselijke grappen tot spannende avonturen tot aangrijpende mythen over liefde en verlies.

Veva Gerard is opgeleid tot professioneel ‘kunstenaar van het gesproken woord’. Ze begon als presentatrice, voordrachtkunstenaar en actrice. Later ontdekte ze het vertellen van verhalen. Ze staat bekend als een uitmuntende verteldocente en stond aan de basis van een internationaal gebruikt competentiemodel voor storytelling. Maar ze staat natuurlijk ook graag op het podium en zal ook op Ameland iedereen weten te boeien.

Heike Vigl is een verhalenverteller die muziek speelt of een muzikant die verhalen vertelt, woont midden in de bergen op de grens van drie culturen en drie talen: Duits, Italiaans en Ladinisch. Deze diversiteit en het landschap samen met haar liefde voor muziek hebben grote invloed op haar werk als verhalenverteller. Luchtigheid en passie, een vleugje durf en een zweem van griezeligheid, esprit en een grote liefde voor haar verhalen vormen haar manier van verhalen vertellen. Ze vertelt ze in haar lokale dialect, in het Duits, Italiaans, Engels en Russisch. En ze ontwerpt en maakt haar eigen kleding.

‘Expeditie Ameland – a storytelling adventure’ wordt georganiseerd door Stichting Verhalenderwijs in samenwerking met Ameland Vertel.

Meer informatie:

Foto: Heike Vigl, (c) Manuela Tessaro

Bezoek website →