Geef een artistiek antwoord op De Aftocht, het laatste gedicht uit Paul van Ostaijens bundel Bezette Stad, en maak kans op een plek in het multimediale project Besmette Stad.
Over Bezette Stad / Besmette Stad
In Bezette Stad kijkt Paul van Ostaijen terug op de Eerste Wereldoorlog vanuit een zelfgekozen quarantaine in Berlijn. In zijn spoor lanceerden Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren en het Paul van Ostaijengenootschap tijdens het begin van de eerste lockdown in maart 2020 het multimediale project Besmette Stad, waarin meer dan 100 Vlaamse en Nederlandse kunstenaars gedicht per gedicht hedendaagse artistieke antwoorden geven op Van Ostaijens bundel. Ondertussen zijn we bij De Aftocht aanbeland, het laatste gedicht uit Bezette Stad, en is het ook vertrekken geblazen uit onze stad die nu al meer dan een jaar besmet is. Maar niet zonder daar opnieuw kunstenaars bij te betrekken.
Maak deel uit van Besmette Stad
We gooien de stadspoorten wagenwijd open om talent uit de Lange Landen een kans te geven om Van Ostaijen van antwoord te dienen. We vragen ons daarbij af hoe wij ervoor staan aan het begin van het derde decennium van de eenentwintigste eeuw. Hoe verloopt de aftocht uit onze besmette steden? Is er hoop op een nieuw begin? En hoe moet het dan verder? Om deze en andere vragen op artistieke wijze te beantwoorden, hoef je zeker geen grote Van Ostaijen-kenner te zijn. Net als honderd jaar geleden schreeuwt ook deze tijd immers om nieuwe vormen voor nieuwe inhouden.
Schrijf je in voor het leesatelier over De Aftocht op 24 juni met o.a. Michelle Samba en Peter Sijbenga, waarin Matthijs de Ridder dit gedicht van naaldje tot draadje zal bespreken. Creëer vervolgens je eigen artistieke antwoord op Van Ostaijen en neem, met wat geluk, je intrek in Besmette Stad.
Waarom deelnemen?
De geselecteerde bijdragen krijgen een permanente plaats in Besmette Stad, tussen de antwoorden van makers als Ilja Leonard Pfeijffer, Jaouad Alloul, Radna Fabias, Aafke Romeijn, Shamisa Debroey, Spinvis, Annelies Verbeke en meer dan 100 andere kunstenaars. De geselecteerde makers krijgen hetzelfde honorarium als alle andere deelnemers aan het project: 600 euro voor een bijdrage.
Hoe stel je je kandidaat?
- Schrijf je in voor het online leesatelier over De Aftocht op 24 juni; selecteer een gratis makersticket. Deelname aan het leesatelier is verplicht als je deel wil nemen aan de open inzending.
- Laat je inspireren door het atelier en stuur jouw artistieke antwoord op dit gedicht naar info@deburen.eu met als onderwerp Oproep Besmette Stad. De deadline is 30 augustus 2021, om 09.00.
- Trouw aan het avant-gardistische karakter van Van Ostaijen, mag je creëren in tal van vormen, maar hou rekening met de volgende praktische vereisten.
> Voor tekst: als jpeg-afbeelding, pdf- of Word-bestand; minimaal 2 bladzijde, maximaal 5 bladzijden (A4, in een leesbaar lettertype)
> Voor audio: als mp3-bestand; minimaal 2 minuten, maximaal 12 minuten
> Voor video: als mp4-bestand; minimaal 2 minuten, maximaal 12 minuten
> Voor illustratie: als jpeg-afbeelding; minimaal 1 bladzijde (A4), maximaal 5 bladzijden
- Wil je nog iets anders maken? Vraag dan naar de voorwaarden via info@deburen.eu.
- Indien bestanden te groot zijn om als mailbijlage te bezorgen, mag gewerkt worden met WeTransfer.com of Myairbridge.com.
Hoe gaan we te werk?
- Een jury (bestaande uit curatoren Matthijs de Ridder, Willem Bongers-Dek, Anna Eble en Marleen Nagtegaal) buigt zich over de bijdragen en bezorgt alle deelnemers uiterlijk de derde week van september 2021 nieuws over hun kandidatuur
- Over de uitkomst wordt verder niet gecorrespondeerd
- De jury behoudt zich het recht voor om geen bijdragen te selecteren of om bijdragen slechts te selecteren nadat feedback werd verwerkt
- De geselecteerde makers krijgen hetzelfde contract aangeboden als de overige deelnemers aan het project
Vragen zijn welkom bij info@deburen.eu.
Partners: deBuren, Paul van Ostaijengenootschap, Explore The North, Leeuwarden City of Literature, Europäisches Laboratorium, Internationale Vereniging voor Neerlandistiek, de Brakke Grond en vanostaijenleeft.