De Friestalige tak van de Schrijversvakschool, de Skriuwersfakskoalle, biedt trajecten voor beginnende en voor gevorderde schrijvers. De school is te vergelijken met een particuliere en onafhankelijke kunstacademie. De basis is de meerjarige opleiding, aangevuld met een aantal losse cursussen die ook voor niet-studenten toegankelijk zijn.

De meerjarige opleiding

Losse cursus: literaire non-fictie

De werkelijkheid is soms vreemder dan je je kunt voorstellen. Maar hoe herken je een goed verhaal? En hoe schrijf je dat pakkend op, zonder iets te verzinnen? Hoe kom je in contact met de mensen over wie het gaat?

Bij non-fictie gaat het om de geschreven journalistiek, ook wel verhalende journalistiek genoemd. Mooie, spannende of aangrijpende reportages maken, geschreven in gave taal, daar gaat het om. Naast het aanleren van een goede schrijftechniek leer je ook vaardigheden als interviewen, observeren en het doen van bronnenonderzoek. Je zit dus niet alleen achter het bureau, maar gaat echt het veld in, op zoek naar verrassende verhalen.

Waar ‘gewone’ journalisten zo snel mogelijk ter zake willen komen, bewaart de verhalende journalist het lekkerst voor het laatst, verplaatst hij zich in het perspectief van de hoofdpersoon en is hij ter plekke om de scènes van zijn verhaal te kunnen vertellen. Zonder daarbij ook maar iets te verzinnen.

Een intensieve cursus voor wie in korte tijd dit genre wil doorgronden. Reken in ieder geval, los van de denktijd, op een flink dagdeel schrijfwerk per les, plus de tijd die nodig is voor het voorbereiden en doen van research. Als je je inschrijft, gaat de school er vanuit dat je voldoende tijd hebt.

Docent: Jaap Krol
Lesdata: 22 oktober, 5 en 19 november; 3 en 17 december 2024; 7 en 21 januari; 4 februari 2025 van 18:45 tot 21:30 uur
Leslocatie: Tresoar, Leeuwarden
Lesgeld: 520,-

Foto: Natalia Balanina