Eind januari was de tweede inspiratieavond van het literatuurproject Sprekende Stenen in het gebouw De Utrecht in Leeuwarden. Vier schrijvers (Anne Goaitske Breteler, Gerard de Jong, Peter van Lier en Iris Dicke) gingen in gesprek met mensen die een periode in hun leven hebben meegemaakt dat ze even niet mee konden doen met de rest. Hoe gingen ze ermee om? Waar had je vooral last van? Maar ook: wat lukte wel?

Het uitgangspunt bij Sprekende Stenen is dat elk mens een verhaal heeft op het gebied van eenzaamheid. Want het hoor namelijk bij de mens, bij mens-zijn. Voor de schrijvers is deze manier van werken een interessante zoektocht naar hoe je een verteld verhaal kunt omzetten naar een boeiend geschreven verhaal. Hoe maak ik die particuliere ervaring invoelbaar voor anderen? Welke stijlmiddelen gebruik ik? Welk perspectief zou werken?

Een veel gehoorde reactie bij de vertellers was dat ze het erg fijn vonden dat er zo’n aandacht was voor hun persoonlijke verhaal. En vooral ook dat ze er trots op waren dat ‘hun verhaal’ straks in de stad te beluisteren is. In juni, tijdens de Arcadiaperiode, worden de nieuwe verhalen gelanceerd. Tot die tijd kun je nog steeds de huidige verhalen en gedichten beluisteren door de QR-codes aan de zijkanten van de gevelstenen te scannen.

Foto: Welmoed Riemersma