Literatuurproject Sprekende stenen is genomineerd voor de Vredeman de Vriesprijs voor vormgeving 2024. Ineke van der Blom (ontwerp/vormgeving) en Sytse Jansma (concept) hebben dit project in opdracht van Leeuwarden UNESCO City of Literature ontwikkeld.
De provinciale prijs wordt dit jaar op 11 december uitgereikt. De jury heeft uit de inzendingen vijf kanshebbers gekozen, hun werk is tot die tijd in Museum Joure te zien. Lezers van de Leeuwarder Courant en bezoekers van de expositie kunnen stemmen voor de LC-publieksprijs.
Over Sprekende stenen
Sprekende stenen is een literatuurproject over eenzaamheid, in het centrum van Leeuwarden. Met je mobiele telefoon wandel je een route tussen acht sprekende stenen (gevelstenen) en een literaire ontmoetingsbank. Door de QR-code bij de stenen te scannen, laat je ze spreken.
Uit het juryrapport
‘Een project dat de openbare ruimte op een subtiele maar doordachte manier verrijkt. Vanaf het begin is duidelijk dat het project stevig verankerd is in zijn omgeving. Hoewel de vormgeving en de impact ervan op de omgeving bescheiden lijken, is er iets aan de eenvoud dat ontroert. Dit project weet in zijn bescheidenheid diepe verbindingen te leggen, zowel met de omgeving als met de mensen die de stenen tegenkomen.’
Andere genomineerden
Naast Sytse Jansma en Ineke van der Blom met Sprekende stenen zijn genomineerd:
- BW H Ontwerpers voor het ontwerp van Lost Voices in opdracht van Explore the North
- Stern Nijland voor Het Dierendoodboek in samenwerking met uitgeverij Lemniscaat
- Babke Dekker, Jos Blomsma en Johan van Gent voor de vormgeving van TerpEnLand in opdracht van Terpenland, Stichting Aerden Plaats
- Folkert van der Hoek voor presentaties en dorpsprojecten in werk- en presentatieruimte Phlox
Over de prijs en de jury
Hans Vredeman de Vries (Leeuwarden, 1572 – Antwerpen, 1609) was architect, planoloog, tekenaar, kunstenaar en kunsthistoricus. Hij publiceerde over architectuur, ornamentiek en perspectief. Hij staat bekend als grondlegger van de Antwerpse Renaissance-stijl, en was daarmee van invloed op de West-Europese architectuur. Hij geldt als schutspatroon van Friese ‘creatieven’. De Vredeman de Vriesprijs wordt het ene jaar uitgereikt op het terrein van vormgeving, het andere jaar op het gebied van architectuur. De winnaar (ontwerper én opdrachtgever) ontvangt 5000 euro en een oorkonde.
De jury bestond deze keer uit Arnout Meijer (schrijver, ontwerper en producent van design, kunst en architectuur), Bert Looper (historicus en publicist van boeken en artikelen over kunst, design en geschiedenis), Debbie Wijskamp (ontwerper en producent van handgemaakte interieurproducten, eigenaar van atelierruimte en galerie), Lisa Sportel (ontwerper en docent grafisch ontwerp en concept aan academie Minerva) en Volken Vlas (ontwerper en producent van beeldend werk en designproducten).
Artistieke kwaliteit, haalbaarheid, maatschappelijke en economische relevantie waren criteria waarop de jury haar oordeel heeft gebaseerd. Originaliteit van het idee of ontwerp, kwaliteit en bruikbaarheid van ontwerp of product, duurzaamheid (van concept tot materiaalgebruik) en de samenhang tussen deze eigenschappen speelde bovendien een rol. De jury keek daarbij niet alleen naar het eindresultaat, maar ook naar het ontwerpproces en de samenwerking tussen ontwerper en opdrachtgever.
Expositie en stemmen
De expositie met de genomineerde projecten voor de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving is tot en met 11 december te zien in Museum Joure. Stemmen voor de LC-publieksprijs kan via de QR-code (in de expositie) of hier.
Sprekende Stenen is een samenwerking tussen Studio Sytse Jansma, Kunstwerkplaats Ineke van der Blom en Leeuwarden UNESCO City of Literature. Met dank aan: Gemeente Leeuwarden, Over de Drempel, Arcadia, Humanitas Leeuwarden, NHL Stenden Hogeschool en de provincie Fryslân.
Foto’s: Natalia Balanina en Sytse Jansma