‘Schrijver: kies je eigen podium’ is een nieuwe Steunmaatregel voor schrijvers van het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale om in dit lastige jaar schrijversoptredens te stimuleren. Dit keer worden de rollen omgedraaid: schrijvers kiezen een podium voor een eenmalig optreden en ontvangen daarvoor 500 euro. Het optreden wordt in onderling overleg tussen auteur en organisator georganiseerd en vindt plaats tussen 1 juli en 30 september 2021 op een – liefst nieuwe – locatie, zoals een openluchtfestival, theater, AZC, museum, schouwburg of gevangenis.  

Anne Zeegers, directeur van De Schrijverscentrale: “We draaien de rollen deze keer om: in plaats van te wachten tot zij worden uitgenodigd, nemen de schrijvers zelf het initiatief. Zij kiezen hun podium en benaderen de organisaties waar ze – zonder kosten – willen optreden. Met de organisatie stemmen ze het programma af, zoals een lezing, voordracht of workshop. De organisator vraagt vervolgens (met een speciale code) de schrijver aan bij De Schrijverscentrale. Zo creëren we extra inkomsten voor schrijvers én stimuleren we schrijvers om een – liefst nieuwe – organisatie te benaderen, bij voorkeur uit de culturele en/of maatschappelijke sector. Tijdens de twee eerdere steunmaatregelen kwamen vooral het basisonderwijs en de boekhandel aan bod.” 

Het Nederlands Letterenfonds stelt een budget beschikbaar waarmee 600 eenmalige auteursoptredens kunnen worden gesubsidieerd. Iedere denkbare publiekspresentatie komt in aanmerking: van interviews met een schrijver en online leesclubs tot signeersessies en liveoptredens op zomerfestivals. 

Aanvragen en voorwaarden
Kijk hier voor alle informatie en de voorwaarden; aanvragen kunnen door de organisator online worden ingediend.