Vanaf nu gaat Leeuwarden UNESCO City of Literature door als zelfstandige stichting. De afgelopen vijf jaar werkte de projectorganisatie onafhankelijk, maar was deze financieel een werkgemeenschap van de Afûk. De ingestelde Raad van Toezicht kwam vandaag, vrijdag 13 december, voor het eerst bijeen. Stella van Gent, voorzitter van de RvT: “Leuk en nuttig om de Friese taal en literatuur met deze oprichting een verdere stap vooruit te helpen. In boppeslach, wy gean derfoar!”
Leeuwarden kreeg op 30 oktober 2024 het predicaat ‘City of Literature’ van de internationale UNESCO-organisatie. Een erkenning voor de inzet van stad en provincie voor het bevorderen van literatuur in een meertalige setting en in een (inter)nationale context. De eerste jaren kon de onafhankelijke projectorganisatie daarbij gebruikmaken van de faciliteiten van de Afûk.
Met het bijna verstrijken van de eerste beleidsperiode (2020-2024) waarin Leeuwarden UNESCO City of Literature (CoL) actief was, heeft de gemeente afgelopen jaar het functioneren van de organisatie laten onderzoeken. Belangrijke uitkomsten: betrokken partijen zijn enthousiast over de gezette stappen en de georganiseerde activiteiten. Wel is er behoefte aan een eenduidiger governancestructuur en onafhankelijk toezicht. CoL volgt deze wens op door een zelfstandige stichting te worden en een Raad van Toezicht in te stellen, daarbij gesteund door opdrachtgevers gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân. De nieuwe stichting blijft functioneren vanuit het kantoor van de Afûk.
De Raad van Toezicht bestaat uit: Stella van Gent (gemeentesecretaris in Harlingen), Lolies van Grunsven (zelfstandig literair agent) en Hielke Visser (financieel specialist en bestuurslid bij uitgeverij Regaad).
De stichting, die onder leiding staat van directeur-bestuurder Ernst Bruinsma, zet zich onverminderd in voor het bevorderen van literatuur in Fryslân en voor Friese literatuur. Daartoe initieert en ondersteunt CoL literaire en leesbevorderende projecten in Fryslân. Ook zet de organisatie zich in voor internationale zichtbaarheid van schrijvers en dichters uit Fryslân en het stimuleren van ontmoetingen en uitwisselingen over de grens.
In 2025 verzorgt CoL – net als in 2022 – een groot literair programma tijdens Arcadia. Dit keer onder de noemer ‘Klein geluk’, waarbij inwoners en bezoekers 100 dagen lang kunnen genieten van literaire lichtpuntjes.
Foto: Natalia Balanina. V.l.n.r.: Lolies van Grunsven, Hielke Visser en Stella van Gent