“Jetske Bilker hat mei Spegel en sonde in fakkundich literêr wurkstik ôflevere. Se bringt dêryn it tema deminsje tige betûft tepas om de algemiene delgong fan in haadpersoan te beskriuwen dy’t har libben op leagens en yllúzjes boud hat en alhiel ferslacht yn ’e rollen dêr’t se yn twongen is of dêr’t se harsels yn avensearre hat. Dêrby ferbynt se op in yntrigearjende wize in suver klinyske analyze mei in flotte fertelstyl en in fine humor.”

Dit citaat komt uit het juryrapport en gaat over de roman Spegel en sonde van Jetske Bilker, waarmee ze dit jaar de Gysbert Japicxprijs wint. Deze belangrijkste provinciale prijs voor Friese literatuur wordt iedere twee jaar uitgereikt.

Spegel en sonde (2021) gaat over tandartsassistente Doutsen. Ze krijgt een nieuwe baas en vanaf dat moment ontspoort haar leven. Ze vergeet dingen, herkent mensen niet meer en verdwaalt regelmatig. Ze verliest de controle over haar leven en over de relaties met haar familie en vrienden.

Uitreiking
De uitreiking van de Gysbert Japicxprijs is zaterdag 14 oktober in de Martinikerk in Bolsward. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en 5.000 euro voor het vertalen van het winnende werk. In de week voorafgaand aan de prijsuitreiking vinden diverse literaire activiteiten plaats – de Gysbert Japicxpriiswike. Voor een overzicht van de activiteiten klik je hier.

Over de schrijfster
Jetske Bilker (1960) hield als kind al erg van schrijven. Ze studeerde Algemene Literatuurwetenschappen en werkte onder andere in het onderwijs. In 1988 debuteerde ze met Imitaasjelear. Daarna verscheen in 2012 It libben fan in oar en in 2021 kwam Spegel en sonde uit. Naast deze romans heeft ze een verscheidenheid aan publicaties op haar naam staan. Van vertalingen van De Kameleon tot Harry Potter en van Ilja Leonard Pfeijffer tot een ‘hertaling’ van Trinus Riemersma. Ook schreef ze verhalenbundels en bloemlezingen en schreef ze het Friese Boekenweekgeschenk van 2004. De afgelopen jaren is daarnaast actief als docent creatief schrijven.

Lytse Gysbert
Tijdens de prijsuitreiking op 14 oktober wordt ook de Lytse Gysbert uitgereikt. De Lytse Gysbertjapicxpriis is de prijs voor het beste Friese gedicht geschreven door leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen in Friesland. De prijswinnaar krijgt een oorkonde en de felbegeerde ‘Gouden Veer’ en mag zijn of haar handtekening op een speciaal bord in het Gysbert Japicxhûs – het geboortehuis van Gysbert Japicx – zetten.

Gysbert Japicxpriis
Naamgever van de prijs is de dichter Gysbert Japicx (1603-1666) uit Bolsward. De prijs werd in 1947 voor het eerst uitgereikt. Schrijvers die de prijs eerder hebben gewonnen zijn Eeltsje Hettinga (2021), Aggie van der Meer (2019), Eppie Dam (2017), Koos Tiemersma (2015) en Jacobus Q. Smink (2013). Kijk hier voor meer informatie over Friese literatuur en de Gysbert Japicxpriis.

foto: Jacob van Essen, Het hoge noorden