Gedicht
er is altijd
eten en drinken voor iedereen
kijk, we maken het hier in deze keuken, samen
koffie?
natuurlijk, ja natuurlijk, dat ook
en kan ik dan soms ook met iemand praten?
soms?
er is altijd, er is altijd wel iemand
en verhalen? ik verlang zo naar verhalen
iemands stem
natuurlijk, ja natuurlijk, dat ook
het wemelt hier van de woorden
je struikelt hier over de letters in alle talen
ze zijn niet altijd even leuk, die verhalen, ik zeg het maar vast
maar een glimlach is ook beschikbaar in elke taal
weet je, het maakt ons niet uit wie je bent
neem plaats, kies een fijne plek
wil je ook trouwens?
er is nog wel een bordje eten over
altijd
er is altijd nog wel een bordje over
dus zeg het maar… blijf je nog even?
Marrit Jellema
Over de bank
In een wijk met 58 nationaliteiten, is het belangrijk dat alle mensen zich gezien voelen, zo zei wijkgebouwbeheerder Dick Bootsma. Al speurende naar mogelijke ingangen – de tuin van het wijkcentrum en de wijkbewoners – moest Machiel Braaksma aan wortelhout denken. Hij verbond dat met de wijkbewoners: een van de dingen die de mensen gemeen hebben en die ze met elkaar verbindt is dat hun roots elders liggen. Machiel: “Ik denk dat de bewoners zich er heel erg van bewust zijn dat ze hun eigen roots hebben en dat dat dagelijks zichtbaar wordt door taal, gebruiken, kleding en eten. Die grote verscheidenheid is tegelijkertijd wat hen bindt: ze bevinden zich in eenzelfde situatie. Met de bank wordt het hele bewustzijn van ‘roots’, identiteit, routes, levenspaden en trajecten afleggen aangestipt. De bank is tegelijkertijd bijna een ‘monoliet’, een stolsel in de vorm van een atlas met een typografisch feestje van woorden uit het gedicht van Marrit Jellema. Wanneer je een woord in jouw specifieke taal tegenkomt, dan voel je dat je deel uitmaakt van het geheel dat zichtbaar is gemaakt. Je wordt even één op één aangesproken.”
Over de makers
Dichter | Marrit Jellema is schrijver, dichter, spoken word artiest en sinds januari 2024 de Stadsdichter van Leeuwarden. In 2019 won ze een spoken award in de categorie Lyrics, in 2021 bracht ze haar eerste spoken word album ’superpersoonlijk’ uit en stond ze in de finale van het NK poetryslam. In 2023 volgde haar tweede album ‘Voor Altijd.’ Marrit is initiatiefnemer van het spoken word podium Hoge Woorden in Leeuwarden en combineert haar schrijfwerk het liefst met sociale en maatschappelijke projecten rondom literatuur.
Beeldend kunstenaar | Het werk van Machiel Braaksma heeft een licht dadaïstische inslag. Hij plukt dingen uit het dagelijks leven, monteert ze opnieuw en schept zo met het nieuwe beeld dat ontstaat, situaties die hilarisch, ontroerend, verwarrend, relativerend of becommentariërend zijn. Door middel van associëren legt hij allerlei verbanden tussen zaken die normaal gesproken weinig met elkaar te maken hebben. Dat vertaalt zich o.a. in teksten, collages en beelden van allerlei pluimage. “Ik probeer altijd tegenovergestelde begrippen in één beeld te verenigen. Een beeld moet zowel ingetogen als uitgesproken zijn, iets onthullen en vérhullen, antwoorden geven en vragen stellen, en, souplesse etaleren door logica en gekte hand in hand te laten gaan.”
Met dank aan
Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden, Jan de Waard, Water Baas, Stedon Leeuwarden, Duropabel Eindhoven, Wijkcentrum Bilgaard
Foto: Hoge Noorden | Jacob van Essen