Gedicht

Adem kalm en diep
Laat gedachten langzaam los
Vouw dromen open

Willem Schoorstra

Over de bank

Machiel Braaksma: “We hebben hier zicht op de kern van Dokkum: dáár ben je deelnemer, hier ben je beschouwer. Deze plek nodigt uit tot uitrusten, mijmeren, observeren en reflecteren. Willem Schoorstra’s gedicht is een hele mooie oproep, aanbeveling en uitnodiging om dat te doen. De bank is hierbij de drager, het vehikel. Ook letterlijk. Een skateboard staat voor ontspannen, je hoofd leeg maken, vrij zijn, het avontuur en sluit zo aan op Willems gedicht en helpt het uit te dragen. Het gedicht brengt je, samen met de afbeelding van het universum, bij iets bijzonders: het plekje op de bank, het plekje in je hoofd en het plekje binnen het grote geheel. Of je nu 4 jaar bent of 80, hier vandaan komt of van de andere kant van de wereld, deze bank is inclusief, iedereen krijgt even een seintje van herkenning en kan er door aangetrokken worden.”

Over de makers

Dichter | Willem Schoorstra, geboren in 1959 in Ternaard, debuteerde in 2001 met de gedichtenbundel Ynwijing. Vervolgens verscheen de verhalenbundel Berjochten út Babel, en de romans Swarte Ingels (Fedde Schurerpriis), De ôfrekken, Rêdbâd, Pier – de profesy fan bline Simen, De nacht fan Mare (Rink van der Velde prijs), Jacht op de Codex Frisicus en in 2023 Erfskip – de saga van Ubba Skylding. De romans Swarte Ingels, Pier en Rêdbâd verschenen ook in het Nederlands. In 2019 werd Rosmos gepubliceerd, het Kadoboek van de Boekenweek. In 2020 kwam de Poëtische Edda over het voetlicht, een vertaling van de beroemde verzameling gedichten uit het IJslands. Die uitgave werd in 2024 bekroond met de provinciale Obe Postmaprijs voor beste vertaling van de afgelopen vier jaar. Naast het schrijven van romans houdt Schoorstra zich ook bezig met scenario’s, columns, essays en verschillende literaire en historische projecten.

Beeldend kunstenaar | Het werk van Machiel Braaksma heeft een licht dadaïstische inslag. Hij plukt dingen uit het dagelijks leven, monteert ze opnieuw en schept zo met het nieuwe beeld dat ontstaat, situaties die hilarisch, ontroerend, verwarrend, relativerend of becommentariërend zijn. Door middel van associëren legt hij allerlei verbanden tussen zaken die normaal gesproken weinig met elkaar te maken hebben. Dat vertaalt zich o.a. in teksten, collages en beelden van allerlei pluimage. “Ik probeer altijd tegenovergestelde begrippen in één beeld te verenigen. Een beeld moet zowel ingetogen als uitgesproken zijn, iets onthullen en vérhullen, antwoorden geven en vragen stellen, en, souplesse etaleren door logica en gekte hand in hand te laten gaan.”

Met dank aan

Provincie Fryslân, Gemeente Noardeast-Fryslân, Walter Baas, Elzinga Jistrum, De Mannen van Staal Leeuwarden
Foto: Hoge Noorden | Jacob van Essen